De Wolvenkraal / The Wolf Trap

Varghage

Meer informatie over dit stukje historie? More information about this piece of history?

Informatie Wolvenvangplaats :

Tot halverwege de 19e eeuw kwamen wolven in heel Zweden voor. In die tijd hadden ze verschillende methoden ontwikkeld om wolven te vangen. Met netten of in een omheining. In het zuiden vingen ze wolven veelal in omheiningen maar dat was nauwelijks te zien in het noorden van Zweden. Deze wolvenvangplaats is de enige die men gevonden heeft in het noorden. De lokale Sami hebben deze vangplaats opgebouwd ter bescherming van hun rendieren die in het voorjaar door de omgeving trokken.  Deze vangplaats is deels gerestaureerd.

Information about The Old Wolf Trap :

Until about halfway the 19th century wolves were quite common in Sweden. In those days they had developed different methods to capture the wolves. With nets or in an enclosure. In the south of Sweden they captured wolves mainly in enclosures, but that method was rarely seen in the north. This old wolf trap is the only one they have found in the north. The local Same people did build this enclosure to protect their reindeer, which roamed the area in springtime. This enclosure is partly renovated/restored. 

Algemene Informatie :

 • Geen hut/toilet; wel een zitplek en vuurplaats met hout
 • Informatiebord in het Zweeds over de wolvenvangplaats
 • In de omgeving veel archeologische plekken
 • Pad niet toegankelijk voor minder valide mensen
 • In de winter is deze weg afgesloten voor verkeer

General Information :

 • No amenities like a hut or toilets; but there is a fire-pit (wood available) and picnic area.
 • Information about the site is available in Swedish only.
 • There are a lot of archaeological sites in the neighborhood.
 • This road is not accessible for normal traffic in wintertime.

Echte foto / Real photo :

Varghage

Routebeschrijving / Travel Direction :

Vanuit Jokkmokk rij je richting Harads over de 97. Bij Vuollerim sla je links af en vervolg je de weg richting Murjek. Je passeert een brug en blijf vervolgens rechtdoor rijden richting Messaure. Weg 811. Na Kuouka krijg je aan de rechterzijde een klein bord te zien met de tekst: “Varghage”. Dit is een zandweg van ongeveer 1.8 km en met een normale auto te berijden als je voorzichtig rijdt. Bij de ‘kruising’ houd je links aan.  Parkeer de auto op de parkeerplaats en vervolg de route te voet. Het pad is gemarkeerd met rood/witte linten cq rode banden op de bomen/palen.

Travel Directions :

From Jokkmokk you drive over the 97 towards Harads. Take exitto your left: Vuollerim and continue driving towards Murjek. You pass a bridge and drive in the direction of Messaure (road 811).

After Kuouka you will see a small signpost: “Varghage”. This is a dirt road. You can drive this road with a normal car when you drive slowly. Follow the signposts: Varghage. Park your car at the parking area and continue on foot. The trail is well-marked with red/white ribbons around poles and/or trees.

GPS-lokatie bord ‘Varghage’  / GPS-location sign post Varghage : 66.597186, 20.467535

Google Maps :

 

 

 

3 thoughts on “De Wolvenkraal / The Wolf Trap

 1. Hoe werkte zo’n omheining dan….zal toch niet geautomatiseerd zijn? En waarom kwam deze methode zo weinig voor in het noorden? Had dat met de omgeving te maken, of met andere stammen die er een derde methode op nahielden..?

  Liked by 1 person

  • Ik heb even gezocht naar een antwoord en kom deze meest waarschijnlijke tegen; De wolven werden gelokt dmv een lokaas (schaap/geit). Deze werd in de omheining losgelaten. De geur van de lokaas trok de aandacht van hongerige wolven. In de omheining zat één opening/luik waardoor de wolf naar binnen kon komen. Achter dit luik bevond zich een valkuil, dat bedekt was met takken. Zodra de wolf dus op deze takken ging staan, viel deze in de valkuil en kon zodoende gedood worden. Waarom deze methode niet veel in het Noorden voorkwam, moet ik je schuldig blijven maar wellicht vanwege de hevige sneeuwval.

   Like

   • oké…. leuk verhaal. Dacht dat het anders werd toegepast omdat verschillende Sami gewoon een eigen methode hadden. Maar sneeuwval lijkt inderdaad veel logischer…. 😉

    Liked by 1 person

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out / Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out / Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out / Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out / Change )

Connecting to %s