Messaure

Messaure

Meer informatie over dit verlaten dorp? More information on this deserted village?

Informatie over Messaure :

In het midden van de vorige eeuw werd in de Grote Lule-rivier een waterkrachtcentrale gebouwd. De dam is 101 meter hoog en 1800 meter lang en het waterreservoir bedraagt zo’n 53.000.000 m3 water. Voor de bouw waren veel mensen nodig. Om alles zo effectief mogelijk te laten verlopen, werd er een dorp vlakbij de toekomstige dam gebouwd. In 1957 begonnen de mensen te verhuizen richting Messaure. Tegelijkertijd werd het dorp en de dam opgebouwd. Toen het dorp klaar was, woonden er ongeveer 3000 mensen. Het dorp was goed ingericht met diverse wijken, winkels, een kerk, een politiebureau, een benzinestation, postkantoor, kappers, bakkerij etc. Zelfs een voetbalveld en een ijshockeybaan ontbraken niet. Aan de dam werkten zo’n 1300 mensen. Het project liep voorspoedig en in de herfst van 1962 was het klaar. Het dorp begon langzaamaan leeg te lopen en in 1980 toen de school sloot en de verlaten huizen in een verslechterde staat verkeerden, is het dorp opgeheven. Alle gebouwen zijn afgebroken, maar de straten zijn gebleven. De straatnaamborden zijn een overblijfsel van wat eens een bloeiende samenleving was. Er staan her en der informatieborden van hoe het was in die tijd met foto’s. Rijd eens op je gemak rond en laat je fantasie het werk doen.

Information about Messaure :

In the midst of the last century a big hydro power station was being built in the Big Lule River. The dam is 101 meter in height and 1800 meter in length. The water reservoir contains 53.000.000m3 water. They needed a lot of people to build the dam. To run everything in the most effective way, they decided to build the dam and the village of Messaure at the same time. The village was built in the vicinity of the dam. In 1957 people started to move to Messaure. About 3000 people lived in Messaure when the village was completed. The village was well equipped with several districts, shops, a church, a police-station, a gas-station, post office, hairdressers, bakery etc. Even a football field and a ice hockey rink were not missing. There were approximately 1300 people working on the hydro power station’s project. The project ran smoothly and was finished in the fall 1962. The people left the village and when the school finally hut its doors in 1980 the village closed. Many buildings were in a poor condition. The buildings were taken down but nowadays you can still see the streets. The signposts are remnants of what once was a thriving village. You can find several signpost with information and pictures. Take your time and drive around. Let your fantasy do the work. 

Algemene Informatie :

 • Voorzieningen zoals picknickplaats, toilet en vuurplaats aanwezig.
 • Informatieborden in het Zweeds.
 • Maquette van hoe het dorp eruit heeft gezien is aanwezig.
 • Met de auto kun je door de nog aanwezige hoofdstraten rijden.
 • Zomeruitje
 • Website in het Zweeds: http://www.messaure.se , klik op ‘Bildgalleri’ om oude foto’s te bekijken.

General Information :

 • Amenities like picnic area, toilet and fire-pit available.
 • Information signs in Swedish.
 • Model of the old village available.
 • You can still drive through the main streets of Messaure.
 • Summer outing.
 • Website in Swedish: http://www.messaure.se , press the ‘Bildgalleri’ button to watch old pictures.

Echte foto / Real photo :

Messaure

Routebeschrijving / Travel Directions :

Vanuit Jokkmokk rijd je richting Porjus over de E45. Na ongeveer 5 km sla je rechtsaf richting Messaure/Nattavaara. Na ongeveer 30km sla je rechtsaf op de kruising nadat je Messaure Dam bent gepasseerd. Na 950 meter zie je een groot parkeerterrein aan je rechterhand. Welkom in Messaure.

From Jokkmokk you drive towards Porjus on the E45. After about 5 km you turn right on the intersection Messaure/Nattavaara. When you pass the Messaure Dam (after approx. 30km), you turn right on the intersection towards Messaure. Drive another 950 meters and you will find a big parking area on the right hand side. Welcome in Messaure!

GPS-lokatie / GPS-location : 66.679288, 20.364501

Google Maps:

 

 

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out / Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out / Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out / Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out / Change )

Connecting to %s