Stora Sjöfallet National Park

Stora S1

Meer informatie over Stora Sjöfallet National Park ? More information about Stora Sjöfallet National Park?

Informatie over Stora Sjöfallet NP :

Stora Sjöfallet is één van Zweden’s en Europa’s oudste nationale parken. In het jaar 1909 werd Stora Sjöfallet een nationaal park. De Hermelinwaterval was in die tijd veel en veel groter dan nu. De komst van de waterkrachtcentrale in de Lule Rivier in 1914 veranderde het aanzien en de kracht van de waterval. De Lule Rivier zorgt nu voor een kwart van de waterkrachtenergie van het land en één-negende deel van de gehele energieproduktie van Zweden. De bouw van diverse waterkrachtcentrales in het gebied hebben hun sporen nagelaten in de natuur en is merkbaar op diverse plaatsen. Je zal misschien af en toe chagrijnig zijn omdat de electriciteitslijnen in de weg hangen voor een mooie foto, maar bedenk dat ook dankzij de komst van deze waterkrachtcentrales dat er wegen zijn aangelegd. Wil je meer weten over de waterkrachtcentrales? Er zijn rondleidingen in de zomer in de oude waterkrachtcentrale in Porjus van 15 juni t/m 15 augustus tussen 10.30 – 16.30 uur.

Wil je meer weten wat er allemaal mogelijk is in Stora Sjöfallet: http://www.storasjofallet.com

Information about Stora Sjöfallet NP :

Stora Sjöfallet is one of Sweden’s and Europe’s oldest national parks. In year 1909 it was established as a national park protection, including the Hermelin Waterfall. Certainly massive is the waterfall in all its glory today but hydropower construction investment around the Lule River starting in 1914 made the waterfall change its look and strength. Lule River supplies a quarter of the country’s total hydropower productionand one-ninth of alle of Sweden’s electricity production. Hydropower construction in the area have left their traces in nature and is noticeable in several place in the area. You might even be grumpy at times due to a power line hanging in the way of your perfect photo, but it is also because of the hydropower in the area that many of the roads have been made. Do you want to know more about the hydropower stations? In the old hydropower station in Porjus are tours available in summer between 15/6 and 15/8 between 10.30 and 16.30hrs.

Do you want to know what the possibilities are in Stora Sjöfallet: http://www.storasjofallet.com

Algemene Informatie :

 • Gehele jaar toegankelijk over de weg.
 • De vergezichten beginnen eigenlijk vanaf het bezoekerscentrum Naturum, dus ga niet te vroeg terug.
 • Bezoekerscentrum Naturum is geopend tussen maart-september.
 • Mocht het bezoekerscentrum gesloten zijn, ga dan toch daarheen vanwege het mooie uitzicht vanaf het terras en dan kun je ook nog een kleine wandeling maken over het mooi aangelegde wandelpad.

General Informatie :

 • Road is accessible whole year round.
 • The nice views start after you have reached the Visitor’s Center, so don’t turn around too quickly.
 • Visitor’s Center Naturum is opened between March-September.
 • Even when the Visitor’s Center is closed, pay the place a visit. You have a really nice view from the terrace and you can wander around on the nicely made pathways.

Echte foto / Real photo :

Stora Sjöfallet 1

Routebeschrijving :

Vanuit Jokkmokk rijd je 52 km richting Gällivare over de E45. Sla links af richting Ritsem / Stora Sjöfallet. Vanuit Gällivare rijd je 42 km richting Jokkmokk over de E45. Sla rechts af richting Ritsem / Stora Sjöfallet. Na ongeveer 90 km bereik je het Bezoekerscentrum Naturum.

Travel Directions :

From Jokkmokk you drive on the E45 towards Gällivare for approx. 52km. Turn left on the intersection towards Ritsem / Stora Sjöfallet. From Gällivare you drive on the E45 towards Jokkmokk for approx. 42km. Turn right on the intersection towards Ritsem/Stora Sjöfallet. After about 90km you will reach the Visitor’s Center Naturrum.

GPS-lokatie / GPS-location Naturum : 67.476669, 18.361291

Google Maps :

 

 

One thought on “Stora Sjöfallet National Park

 1. Zweden op zijn mooist… Het was een stukkie rijden, maar dubbel en dik waard. Zoveel natuurschoon en even zoveel indrukken…. echt indrukwekkend. Vissers met houten hokjes op ski’s die aan het ijsvissen zijn, grote bevroren watervallen, ijspegels van meters, blauw gekleurd ijs, witte vogels lijkend op fazanten… En gelukkig was het die dag niet zo koud, -25 of zo..:-)

  Liked by 1 person

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out / Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out / Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out / Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out / Change )

Connecting to %s