Görjeån Nature Reserve / Natuurreservaat

Görjeån autumn

Wil je meer weten over Görjeån? Do you want to know more about Görjeån?

Informatie over Görjeån :

Görjeån is een natuurreservaat en valt ook onder het beschermingsplan Natura 2000. De rivier in het reservaat heeft zich in duizenden jaren gevormd tot een kronkelende slang in een ravijnachtig landschap. Het water is van hoge kwaliteit en er komen zelfs zeldzame mosselsoorten voor. Je kunt hier heerlijk wandelen, kamperen, bessen / paddestoelen plukken etc. Voor vissen en jagen gelden speciale regels. Meer informatie over vissen/jagen, contact Länsstyrelsen Norrbotten; +46 10 225 5000. Zie voor meer foto’s / informatie (alleen in het Zweeds): Görjeån info/foto’s 

Information about Görjeån :

Görjeån is a nature reserve and it is protected by nature project Natura2000. The river in the reserve has been evolved over thousand of years into a winding snake in a ravine kind of landscape. The quality of the water is high and there exist rare species of mussel in the water. You can hike, camp orpick berries and mushrooms. For fishing and hunting there are separate rules and regulations. More information about fishing/hunting, contact Länsstyrelsen Norrbotten; +46 10 225 5000. For more pictures and information (only in Swedish) : Görjeån Information / Pictures

Algemene Informatie :

  • Makkelijkst te bereiken via Vuollerim.
  • In de winter zijn sneeuwscooter toegestaan. Niet toegankelijk met auto in de winter!
  • Je kunt er wandelen, kamperen, vuur maken.
  • Je mag niet zoeken / zeven naar mineralen/goud in de rivier.
  • Geen schade toebrengen aan flora en fauna.

General Information :

  • Easiest accessible via Vuollerim.
  • In winter, snowmobiles are allowed. Not accessible with car in wintertime.
  • You can hike, camp and make fire.
  • You are not allowed to search / sift for gold and/or minerals in the river.
  • You are not allowed to damage flora and/or wildlife.

Echte foto / Real photo :

Görjeån

Routebeschrijving :

Waarschuwing; Met een auto met lage grondspeling kan het zijn dat je de auto eerder moet parkeren en de weg verder te voet moet vervolgen.

Vanuit Jokkmokk rijd je richting Harads over de 97. Bij Vuollerim sla je rechts af richting Puottaure. Rij 12,8 km, passeer Koikul en op de volgende vierwegskruising sla je linksaf richting Storsand. Rij 2,2km en sla bij het bord Småträsk rechtsaf. Rij ongeveer 1,9km en sla dan rechtsaf (bij een oude ploeg). Na 200 meter sla linksaf. Rij 1km en houd links aan bij een ‘splitsing’. Rij 400 meter en houd rechts aan bij een ‘splitsing’. Rij 1,1km en sla rechtsaf. Rij 400 meter en parkeer de auto. Vervolg je weg te voet ongeveer 50 meter, sla links af en volg de rood/witte linten voor ongeveer 160 meter. Vanaf daar heb je een mooi uitzicht op de oude dam in de rivier beneden. Als je verder het pad naar rechts af loopt, kun je helemaal naar de bodem van de vallei lopen en kom je bij de oude dam uit en bij een picknickplek.

Bonus; Ongeveer 2,5km vanaf het bord Småträsk is er ook een pad dat leidt naar de meanderende rivier. Dat pad is gemarkeerd met blauw lint. Het pad is echter niet altijd duidelijk te vinden.

Travel Directions :

Caution; It is possible that you have to park your vehicle a little further away from the destination when you have a car with low ground clearance. Then continue on foot.

From Jokkmokk you drive along the 97 towards Harads. When you reach Vuollerim you turn right towards Puottaure. Drive 12.8km, pass Koikul and turn left on the next fourwaycrossing towards Storsand. Drive 2.2km and turn right towards Småträsk. Drive approx. 1.9km and turn right (old plough). After 200 meters turn left. Drive 1km and keep left at the diversion. Drive 400 meters and keep right at the diversion. Drive 1.1km and turn right. Drive 400 meter and park your vehicle. Continue on foot for another 50 meters and then keep left. Follow the red/white ribbons for about 160 meters and you will be at a viewpoint. You can continue towards the bottom of the valley. Just follow the trail to the right handside.

Bonus; Approx. 2.5km from the sign Småträsk there is a trail that leads to the winding river. This trail is marked with blue ribbons, but the trail is not clearly marked.

GPS-lokatie parkeerplaats / GPS-location parking area : 66.303949, 20.668603

Google Maps :

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

w

Connecting to %s