Harsprånget winter

Harspranget winter2

Wil je meer weten waar deze kloof is? Do you want to know more where this cliff is ?

Informatie over Harsprånget :

In 1890 bouwde de Zweedse Toeristen Vereniging (STF) een toeristenhut met overnachtingsmogelijkheden bij de waterval Njoammelsaskam – Harsprånget. Tegelijkertijd ontstond er een wandelpad tussen Gällivare-Porjus en Harsprånget. Zodoende konden toeristen de machtige waterval aanschouwen. Veel bekende Zweden zijn hier geweest in die tijd. Gedurende de jaren 20 kwam de hut in verval en in 1926 hebben ze de hut afgebroken en getransporteerd naar Skabram, Jokkmokk.

Op 24 oktober 1950 was de dam bij Harsprånget klaar en het stuwmeer gevuld. In maart 1951 werden de eerste aggregaten gestart in de waterkrachtcentrale. Op 15 juni 1952 werd de centrale door Koning Gustav VI Adolf ingewijd en hiermee kwam er een einde aan het sprookje van de Harsprångets waterval.

Zwart-wit film over de tijd voor de waterkrachtcentrales (zonder geluid): Porjus & Harsprånget

Information about Harsprånget :

In 1890 the Swedish Tourist Association (STF) built a hut, where people could stay overnight,  near waterfall Njoammelsaskam – Harsprånget. At the same time a walking-trail was developed between Gällivare-Porjus and Harsprånget. So tourists could come and gaze at the mighty waterfall. Lots of famous Swedes came here. During the 1920s the hut deteriorated and in 1926 they disassembled the hut and transported it to Skabram Jokkmokk.

On 24 October 1950 the Harsprånget Dam was ready and the reservoir lake was filled with water. In March 1951 the first aggregates were being used at the hydropowerplant. On 15 June 1952 King Gustav VI Adolf inaugurated the hydropowerplant and so the fairy-tale of Harsprångets waterfall came to an end.

Black&White Movie about the time before the hydropowerplant (without sound):Movie Porjus&Harsprånget

Foto 1892 bron Vattenfall Arkiv / Picture 1892 source Vattenfall Arkiv :

gallery_397_23_1423647287_9039

Algemene Informatie :

 • Het pad naar de riviervallei is goed begaanbaar met trappen en vlonders.
 • Diverse uitzichtpunten.
 • Picknickplaats aanwezig.
 • Ruime parkeerplaats; in de winter afgesloten.
 • In de winter te voet bereikbaar met laarzen en wandelstokken.
 • Niet toegankelijk voor minder valide mensen.

General Information :

 • Trail to the river valley is easy accessible; lots of stairs and gangplanks.
 • Several viewpoints.
 • Picnic area available.
 • Spacious parking area; in winter not accessible.
 • In winter you can go on foot; wear boots and walking sticks.
 • Not accessible for people with walking disability.

Echte foto / Real photo :

Harspranget winter

Routebeschrijving :

Vanuit Jokkmokk rijd je over de E45 richting Porjus. Vanuit Porjus rijd je richting Jokkmokk over de E45. Vanuit Jokkmokk is het ongeveer 35 km tot aan het bord: Harsprånget Utsiktplats / Minnesten. Vanuit Porjus is het ongeveer  8.5 km tot aan het bord: Harsprånget Utsiktplats / Minnesten. Parkeer je voertuig en vervolg je weg te voet.

Travel Directions :

From Jokkmokk you drive the E45 towards Porjus. From Porjus you drive towards Jokkmokk on the E45. From Jokkmokk it is approx. 35km till the sign: Harsprånget Utsiktplats / Minnesten. From Porjus it is approx. 8.5 km till the sign: Harsprånget UItsiktplats / Minnesten. Park your vehicle and continue on foot.

GPS-lokatie parkeerplaats / GPS-location parking area : 66.878483, 19.822544

Google Maps :

 

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

w

Connecting to %s