Parelrivier / Pearl River in winter

Pärlalv

Wil je meer weten over deze lokatie ? Do you want to know more about this location?

Informatie over De Parelrivier / Pärlalven :

De bron van de rivier ligt binnen de gemeente van Arjeplog maar het grootste deel van de rivier stroomt door de gemeente van Jokkmokk. De rivier is 139 km lang en stroomt oa door de Peurare, Karats,Piertinjaure en Purkijaure-meren voordat het zich verenigd met de Lille Lule-rivier ten westen van Jokkmokk. De rivier is geliefd bij sportvissers. In de 17 eeuw viste men op de beekparelmossel. De rivier is naar de mossel genoemd.

Er is ook een natuur reservaat genoemd naar de rivier. In het Tarradal ligt Njunjes, één van de kleine gehuchten. In de omgeving liggen meerderen, vaak Samische, oude bergboerderijen waar men midden 1900 leefde van bergkoeien, geiten, vissen en de jacht. Koningsarenden, jachtvalken, lynxen en otters komen in dit reservaat voor. Ook is dit gebied rijk aan beren, maar de mens stuit het meest op rendieren en elanden hier.

Meer informatie omtrent dit gebied : Lansstyrelsen Pärlälven

Information about The Pearl River / Pärlälven :

The source of the river lies within the municipality of Arjeplog, but the biggest part flows through the Jokkmokk-municipality. The river is 139 km long and runs through Peurare, Karats, Piertinjaure and Purkijaure-Lakes before it units with Lille Lule-River west of Jokkmokk. The river is loved by fishermen. In the 17th century were they fishing on freshwater pearl mussels. The river is named after this mussel.

There is a nature reserve named after the river. In the Tarra Valley lies Njunjes, one of the small Hamlet. In the area lie multiple old, often Sami mountain farms, where they lived with/of their mountain cows, goats, fish and hunting in the midst 1900s. King Eagles, Falcons, lynx and otters live in this reserve. There is a good population of bears as well but humans will mostly encounter reindeer and moose.

Algemene Informatie :

  • Mooie uitzichten.
  • Uitzichtpunt gehele jaar bereikbaar.
  • Reservaat in de winter per sneeuwscooter, sneeuwschoenen, ski’s te bereiken.

General Information :

  • Beautiful views.
  • Viewpoint accessible year round.
  • Reserve in winter accessible by snowscooter, snowshoes or skis.

Echte foto / Real picture :

Pärlälv

Routebeschrijving :

Vanuit Jokkmokk rijdt je richting Karats. Na ongeveer 11 km sla je rechtsaf richting Purkijaur en dan ben je al bijna op de brug met dit uitzicht.

Travel Directions :

From Jokkmokk you drive towards the direction of Karats. After approx. 11 km you turn right to Purkijaur and you are almost immediately on the bridge with this view.

GPS-locatie / location : 66.630081, 19.593881

Google Maps :

 

 

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out / Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out / Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out / Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out / Change )

Connecting to %s