Akkats

Akkats

Wil je meer weten over deze waterkrachtcentrale ? Do you want to know more about this hydropower station?

Informatie over Akkats :

Akkats waterkrachtcentrale ligt net buiten Jokkmokk. Akkats is het beginpunt van het Grote Meren District en Laponia, een gebied dat op de werelderfgoedlijst staat. Akkats is gebouwd tussen 1969 en 1973 met één 150 MW turbine. Het waterniveau in het Vaikijaure-meer werd gereguleerd door middel van een dam. Ondanks het waterpeilverschil van maar anderhalve meter resulteerde dit in het verdwijnen van de Kaitum- en Akkats-watervallen. Door de constructie van reservoirs hebben ze ervoor gezorgd dat het waterpeil steeg aan de rand van het meer, wat anders op zou drogen.

In 2002 gebeurde er iets in de centrale en na ingrijpende reparaties kon slechts maar 80% van de energieproductie worden behaald. Om dit te verhogen, heeft Vattenfall (eigenaar) in 2008 besloten de waterkrachtcentrale te upgraden. Ze hebben de oude unit vervangen door twee kleinere, maar efficiëntere units te plaatsen en dit heeft geresulteerd in een capaciteitsverhoging van 26GWh. Genoeg om 1200 huizen te verwarmen. Akkats produceert nu ongeveer 590 GWh aan elektriciteit per jaar.

De waterkrachtcentrale is een populaire toeristische attractie, waarom? Dit heeft te maken met de kunstwerken van Bengt Lindström en Lars Pirak. De schilderingen versieren de damluiken en symboliseren de Sami-levenstijl en cultuur dat een belangrijk factor speelt in het noorden van Zweden.

Information about Akkats :

Akkats power plant is located just outside the village of Jokkmokk. Akkats is the gateway to the Great Lakes region and the Laponian Area, which is a World Heritage Site.

When Akkats power plant was built, between 1969 and 1973, only one 150 MW turbine was installed and Lake Vaikijaure was regulated by means of a dam. Although the difference in water level was as little as 1.5 metres, the construction of the power plant resulted, amongst other things, in the disappearance of the Kaitum and Akkat waterfalls. Through the construction of reflecting pools, efforts have been made to raise the water level at the edges of the lake, which would otherwise dry out.

In 2002, an incident occurred in the power plant and, in spite of extensive repairs, only 80% of the plant’s original generation capacity could be restored. To increase the plant’s capacity, in 2008 Vattenfall decided to upgrade the power plant. Replacing the old unit with two smaller but more efficient units resulted in an increase in capacity of 26 GWh. Enough to supply heat to some 1,200 homes. Akkats power plant now generates around 590 GWh of electricity a year.

Akkats power plant is also a popular tourist destination. The attraction is the monumental artwork of artists Bengt Lindström and Lars Pirak. The paintings adorn the gates of the power plant and symbolise the Sami way of life and culture, which is a major feature of this part of northern Sweden.

Algemene Informatie :

  • Het gehele jaar toegankelijk.
  • Vanuit de weg te bezichtigen.
  • Parkeergelegenheid vlakbij dam aanwezig.
  • Informatieborden en picknickplek aanwezig.

General Information :

  • Accessible year-round.
  • Visible from the road.
  • Parking area close by.
  • Informationsigns and picnic area available.

Echte foto / Real picture :

Akkats

Routebeschrijving :

Vanuit Jokkmokk rijdt je over de E45 richting Gällivare. Na ongeveer 3 km, net voor de brug, kun je linksaf slaan richting de parkeergelegenheid. Vanuit hier kun je naar de picknickplek lopen om vervolgens de dam rustig te kunnen bekijken.

Vanuit Gällivare rijdt je over de E45 richting Jokkmokk. Na ongeveer 91 km rijdt je over de brug van waaruit je de kunstwerken al kunt zien. Net na de brug sla je rechtsaf richting de parkeergelegenheid. Vanuit hier kun je naar de picknickplek lopen om vervolgens de dam rustig te kunnen bekijken.

Travel Directions :

From Jokkmokk you drive along the E45 in the direction of Gällivare. After approx. 3km (just before the bridge) you turn left towards the parking area. From here you can continue on foot to the picnic area. From there you have a good view.

From Gällivare you drive along the E45 in the direction of Jokkmokk. After approx. 91km you drive over the bridge, from where you can see the artwork already. Just after the bridge turn right to the parking area. From here you can continue on foot to the picnic area from where you will have a good view.

GPS-lokatie / location : 66.630812, 19.819931

Google Maps :

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

w

Connecting to %s