Letsi Magasinet

Letsi

Wil je meer weten waar je deze dam kan vinden? Want to know where you can find this location?

Informatie over Letsi Magasinet :

Letsi waterkrachtcentrale was de eerste die in de Lille Luleälv, een aftakking van de Luleälv, ontwikkeld werd. Toen de bouw op het punt stond te beginnen, kreeg Vattenfall veel weerstand van de lokale Sami-gemeenschap. De Sami zijn de oorspronkelijke bewoners van het noordelijke deel van Zweden. Hun grootste bezwaar was dat het een grote impact op hun rendiermanagement zou hebben. De toenmalige directeur van Vattenfall verzekerde hen dat de bouwplannen veranderd waren van de Letsi waterkrachtcentrale om zo te laten zien dat de lokale omgeving en gemeenschap in overweging waren genomen. In 1960 begon de bouw en was uiteindelijk in 1967 klaar om in gebruik te worden genomen. De turbines liggen maar liefst 136 meter boven grondniveau.

Het Letsi Magasinet ligt nu een beetje onder vuur aangezien de waterkrachtcentrale niet of nauwelijks wordt benut. Hierdoor is de neerwaartse waterstroom droog te komen liggen en loopt de natuur schade op. Er lopen nu onderhandelingen tussen Vattenfall en betrokken partijen en hopelijk wordt de waterkrachtcentrale weer in 2018 in gebruik genomen.

Information about Letsi Magasinet :

Letsi Hydro Power Station was the first to be developed in the river Lilla Luleälv, a smaller branch of the Luleälv to the south. When construction was scheduled to begin, Vattenfall encountered resistance from the local community of Sami, the indigenous inhabitants of the northern parts of Sweden. Their main objection was that the power station would have an invasive impact on their reindeer management.

The general director of Vattenfall at the time, Åke Rusck, ensured that the development of Letsi Power Station was altered in many ways to show greater consideration for the local environment and community. While the power sector’s primary ambition was to develop hydro power at the lowest cost available, this was not the case in Letsi.

Construction began in 1960 and Letsi Hydro Power Station was first commissioned in 1967, using Francis turbines, firmly erected in the bedrock 136 metres below ground level. 

Nowadays there is a dispute around the Letsi Magasinet. The hydropower station is bearly of not in use (at all). Because of this the river downstream is dried up and the nature is damaged. There are negotiations going on between Vattenfall and involved parties and hopefully the station will be used in 2018 to its fullest capacity. 

Algemene Informatie :

  • Mooi uitzichtpunt.
  • Gehele jaar bereikbaar.

General Information :

  • Great viewpoint.
  • Accessible year round.

Echte foto / Real picture :

Letsi

Routebeschrijving :

Vanuit Jokkmokk volg je de weg richting Harads over de E97. Na ongeveer 35km sla je linksaf richting Letsi Magasinet/Padjerim. Nu vervolg je de weg ongeveer 6km en dan zie je de dam aan de linkerkant verschijnen.

Travel Directions :

From Jokkmokk you drive along the E97 in the direction of Haradds for approx. 35km. Turn left at the Letsi Magasinet/Padjerim signpost. Continue for another 6km and you will see the dam on your left handside.

GPS lokatie – location : 66.501481, 20.387052

Google Maps :

 

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

w

Connecting to %s